Infolinka

+420 777 727 328

Jak rozdělit pokoj? Tipy na dělící příčky

Viktor Karásek
Viktor Karásek
27.09.2015

Dělící interierové stěny buď posuvné nebo křídlové v hliníkových rámech

Ve svém zadání mne prosím co nejvíce informujte co od dělící stěny očekáváte, jakou má rozdělení plnit funkci a účel. Prostě zkuste popsat vaše přání – pak umíme najít relevantní řešení ve spojení s našimi zkušenostmi, možnostmi využití různých dostupných materiálů (sklo, sendvič desky, lamino, tahokov, PCD, laserem vyřezané díly apod.).Také volba odpovídajícího systému předurčuje řešení k úspěchu, kdy vaší i nemalou investici oceníte při dlouhodobém používání. Myslím, že pro rozhodnutí, které chcete učinit je soubor správných informací velice důležitý.

K čemu se dělící stěny hodí?

Dělící stěna s mléčným sklem Dělící stěna s mléčným sklem

Dělící stěny od nás můžete požadovat pro aplikace, kdy potřebujete rozdělení místnosti víceméně těsné proti průvanu, tím i přiměřeně při volbě tuhé výplně bude dobře plnit roli i jako zvukově neprůzvučná stěna.

Jestliže více upřednostníte designovou stránku nově plánované stěny, pak vám nabídneme skleněné bezrámové stěny s několika možnými způsoby otevírání (pevné s křídlovými dveřmi, posuvné stěny, posuvně skládací). Tyto stěny budou vždy při použití bezpečnostních tvrzených skel (typ ESG) o síle 10 i více mm. Bude se tedy jednat o nákladnou investici. Tyto systémy pro bezrámové stěny pak vykazují technické mezery mezi posuvnými skly a nutné mezery například u podlahy. Tyto stěny, ale budou v průchozích částech bezbarierové (není osazena žádná spodní kolejnice), protože pohyblivá posuvná skla visí na nosné konstrukci, stropní části – zdůrazňuji, že to nelze nijak lehce obejít.

Zpět k rámovým, cenově dostupným posuvným stěnám. Pro všechny z vás, kteří stále věnují pozornost mému článku.

V případě například rozdělení místnosti, kdy uvažujete o možné maximální odsunuté stěně v době, kdy není požadováno rozdělení, pak pro tyto případy navrhneme maximální počet čtyři křídla (výjimečně 5 křídel) posunutelná k jedné ze stran otvoru v závislosti na rozměru šířky / výšky a použité výplně v křídlech z důvodu hmotnosti jednoho křídla.

Je li poměr při rozdělení šířky nevyhovující, zvolíme pak jiný / větší počet křídel s roztahováním křídel na obě strany, tj. na oponu. Zde po zvážení umíme pracovat i s lichým počtem křídel, například 3+2 kusy, 4+3 kusy apod. Vím, že neuvedu všechny aplikovatelné případy, proto jsme zde a s výhodným řešením vám pomůžeme při zohlednění všech dostupných aspektů.

Proč naše dělící stěny tolik zákazníků použije?

Větrací mřížka v křídle Větrací mřížka v křídle

Umíme kombinovat možné i „nemožné” a hledáme řešení vždy pro každý jediný případ. Naposledy jsme vyřešili dělící stěnu u spacího koutu manželů, kdy tento přímo navazoval na obývací prostor. Pak, ale přišel moment „AHA”, když spací část uzavřeme a v této zůstane uzavřen například jeden z partnerů, musíme zajistit cirkulaci vzduchu a proto jsme do každého posuvného křídla (2ks) společně s mléčným sklem Connex 3.3.1 vložili nahoru i dolů hliníkový 6 mm silný díl s laserem vyřezanými otvory dle našeho vlastního návrhu. Tento jsme nalakovali práškovou vypalovanou barvou RAL 9006 a samo-cirkulační větrání „je na světě”. Navrhovali jsme i jiná řešení, ale u klienta vyhrál tento.

Ale to není vše o co bych se s vámi chtěl podělit

Dělící stěna fixní + posuvná Dělící stěna fixní + posuvná

Dělící stěny posuvné je možné kombinovat s pevnými rámy a vznikají další a další možné kombinace. Výhoda pevných rámů je v jejich tuhosti i s vybranou méně tuhou výplní. Samotný rám je hluboký 50 mm a to je vždy méně, než když se rozhodnete pro sádrokartonovou konstrukci. A když nechcete doma staveniště, vyhrávají naše pevné stěny. 

Na závěr jedno zlepšení, posun – do pevných stěn umíme osadit naše systémové křídlové dveře z hliníkových profilů, které vyhovují svou téměř shodou hloubkou 45 mm s pevnými rámy, které jak jsem již zmínil jsou 50 mm. Křídlové hliníkové dveře pak lze osadit zámkem FAB a tím oddělovaný prostor můžete snadno uzamykat z obou stran.

Jestliže najdete ve výše uvedeném textu využitelnou shodu s Vaším přáním, potřebou, oslovte nás. Barevné provedení všech systémových hliníkových komponentů nabízíme bez příplatku v barvě bílá nebo moderní a často použitá verze šedé / stříbrné – přírodní eloxovaný hliník. Tato povrchová úprava je dlouhodobě odolná podobně jako lakovaný povrch práškovou vypalovanou barvou – Komaxit.

Pro aplikace s potřebou jiné barvy RAL tuto společně vybereme ze vzorníku barevných možností RAL Classic.

Věřím, že tímto článkem jsem Vám osvětlil problematiku dělení pokojů pomocí dělících posuvných stěn a těším se na naši spolupráci a Vaši dlouhodobou spokojenost.

Váš Rosťa Karásek

Podobné články

Zimní zahrada

Ukázka realizace: zimní zahrada tří sezón pro RD v Ostravě

Když se díváte na zimní zahrady na fotkách, nebo vás zaujme některá ve vašem okolí, vidíte jen malý kousek toho, co všechno se dá vymyslet a jak celý koncept funguje. My pro vás máme pohled přímo do zákulisí, včetně vysvětlení, co a proč používáme. Chceme vám představit jednu z našich realizací, zimní zahradu u rodinného…

zimní zahrada

Na východ, nebo na jih? Jaká je nejlepší orientace zimní zahrady? 

Máte před sebou projekt svého nového domu a plánujete, kam umístit zimní zahradu, aby z ní nebyl skleník, ale příjemné místo na odpočinek? Nebo už bydlíte, jen jste se rozhodli rozšířit bydlení o místnost, kde budete blíž k přírodě? Nezapomeňte vzít v úvahu orientaci zimní zahrady, která má vliv třeba na to, jak dlouho tam…

dsc-0466

Jak na plastové shrnovací dveře

Téma shrnovacích dveří již znáte medializované z dřívějších dob. Přesto je toto zboží stále jedno z nejvhodnějších, když povážíme cenu a výkon. Když bych rozdělil možnosti zahrnující toto téma, na prvním místě pak doporučím shrnovací dveře plastové pro otvory s výškou do 205 cm, protože zde je pak cena nižší. Když výška tento rozměr přesáhne a bude…

Nezávazná poptávka

Prosíme přiložte fotografie k poptávce, jsou důležité pro správně řešení.

Nahrát soubory

Tato pole jsou povinná.

Společnost Karásek s.r.o., IČ 251 64 589, se sídlem České Budějovice, Nemanická 437/5, PSČ 370 10, jako správce zpracovává osobní údaje. Společnost zpracovává osobní údaje v souladu s právními předpisy, především v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES. Společnost informuje, že každá fyzická osoba má právo na přístup k osobním údajům, právo na změnu údajů a právo na výmaz údajů, případně právo odvolat souhlas se zpracováním osobních údajů. Společnost nepředává osobní údaje dál pro marketingové nebo jiné obchodní aktivity. Právo odvolat souhlas i dalších práv podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů je možno využít v sídle společnosti nebo prostřednictvím emailu sekretarka@karasek.cz . V souvislosti se zpracováním osobních údajů má osoba právo podat stížnost u Úřadu pro ochranu osobních údajů.