Infolinka

+420 777 727 328

Stínění pergoly pomocí baldachýnu

Viktor Karásek
Viktor Karásek
01.09.2017

Možná i ve vašem případě jste se propracovali až k tomuto článku, protože byste rádi pořídili vhodné a funkční stínění vaší pergoly. Zřejmě jste ve fázi, kdy po vybudování pergoly tedy dřevěné konstrukce s průhlednou střechou je vhodné účelné přemýšlet i více do budoucnosti a proto jsme tu my.

Myslím tím situaci, kdy jako první krok pořídíte stínění střechy zřejmě umístěné na spodní straně střechy a pak v následujících letech možná zjistíte, že pobyt pod pergolou není ideální, když fouká i malý vítr nebo prší i málo, a to jsem ještě nestihl zmínit zimní období kdy bude pod pergolou listí nebo i zanesený sníh a vaše souprava na stolování nebo další jiné předměty je potřeba v tomto období chránit nebo přemístit jinam v takovém případě vám pak umíme pomoci dvakrát tolik.

Dodat stínící zařízení a zasklít boční stěny použitím posuvných systémů. K zasklívaní vám na našich webových stránkách www.karasek.cz presentujeme v sekci VIDEA každý z používaných systémů, a to i několikrát.

A zpět ke stínění. Stínící výrobek by pak v ideálním případě neměl omezit budoucí použití zasklení. Respektive zasahovat do prostoru kde později může být stěna s posuvným systémem. Naše doporučení bude tak jako v mnoha případech padat na podvěsný baldachýnový způsob ručně nebo i elektromotoricky ovládaného provedení. Také je pak pro tyto aplikace baldachýnu dobré znát vaši stavební dispozici a k tomu prosím zašlete fotku hotové pergoly nebo i fotku kde pergolu plánujete a pergola ještě není namontovaná (pak i výkres od tesaře, truhláře). Tyto veličiny pak vyhodnotíme a navrhneme vhodný způsob, velikost.

Často bývá na překážku použití baldachýnové markýzy nízko nad okny, napojená střecha pergoly nebo velké rozteče krokví, sudý lichý počet v závislosti k velikosti střechy. Každý výrobek má svá rozměrová maxima a tyto pak souvisí se sklonem střechy a ručně ovládanou verzí baldachýnu. Tzn. čím větší sklon tím úměrně menší velikost baldachýnu, kterou zvládne obsluhovat i sama žena. Při obsluze se totiž dílčí volány hmotnostně sčítají a pak by větší počet moc širokých dílů látky včetně hliníkových profilů mohl být těžký. Toto byste mohli ocenit až po naší realizaci, dodávce při prodeji, v praxi. Na tom si zakládáme.

Samozřejmě od nás můžete očekávat baldachýnový výrobek s kvalitní markýzovou látkou zn. SATTLER nebo DICSON, což jsou lídři. Na tento typ látky se můžete spolehnout po dlouhá léta. Stálobarevnost zaručena, materiál se „nerozpadne“ a bude vás chránit proti UV záření. Máme však i levnější možnosti při použití roletových látek, ale tyto nejsou vhodné na exteriérové aplikace tzn. pergoly bez bočních stěn nebo tam kde bude kolísat vlhkost až k inverzním extrémům.

Shrnu-li obsah tohoto článku, tak jsme projednali:

  • Velikost výrobků v závislosti na aplikovanou nakloněnou rovinu
  • Ovládání ruční či elektrické
  • Kvalitu použitých materiálů – markýzová látka, žádný polyester! Na to pozor.

Na konec budeme potřebovat znát vaší vizi co se barev týče.

Barva látky – odstín alespoň přibližně a barvu konstrukce markýzy tzn. barvu hliníkových profilů.
Další podrobnosti upřesníme a společně následně doladíme.
Přeji dlouholeté spokojené užívání kvalitního výrobku. Rosťa Karásek.

Podobné články

Karásek - stínění zimní zahrady - rolety a baldachýn

Jak zastínit vaši zimní zahradu – Tipy a Triky

Víte, že zimní zahrada může být skvělé místo pro relax i v době, kdy se do ní opírá slunce? Stačí mít chytře vyřešené stínění a místo skleníku na tropické rostliny máte místo, kde vám bude příjemně pod jara do podzimu. Jaké možnosti máte? Pojďme se na to podívat!  Baldachýny a rolety – vnitřní stínění s…

005041

Na co si dát pozor při nákupu markýzy?

Jak se horizontální markýza vybírá a podle jakých parametrů si ji vybrat jako vhodnou alternativu právě pro vaší terasu, balkon? Na úvod ještě upřesním pojem horizontální markýza, jedná se o jednu z mnoha typů markýz jako stínícího výrobku. Horizontální markýza přesněji řečeno je markýza s horizontálními (vodorovnými) skládacími rameny upevněnými buď na nosném profilu v…

img-2854-4

Svislé markýzy – tma X světlo X stín

Máme pro vás i markýzy jak nadpis napovídá pro aplikaci na stěny tzn. kdy se markýza stahuje/vytahuje nahoru a dolů. V této kategorii je samozřejmě opět více typů výrobků, každý má jiný účel užití, s jinými maximálními rozměry a jinou odolností proti větru, byť se jedná o stínící výrobek je potřeba tuto důležitou vlastnost brát…

Nezávazná poptávka

Prosíme přiložte fotografie k poptávce, jsou důležité pro správně řešení.

Nahrát soubory

Tato pole jsou povinná.

Společnost Karásek s.r.o., IČ 251 64 589, se sídlem České Budějovice, Nemanická 437/5, PSČ 370 10, jako správce zpracovává osobní údaje. Společnost zpracovává osobní údaje v souladu s právními předpisy, především v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES. Společnost informuje, že každá fyzická osoba má právo na přístup k osobním údajům, právo na změnu údajů a právo na výmaz údajů, případně právo odvolat souhlas se zpracováním osobních údajů. Společnost nepředává osobní údaje dál pro marketingové nebo jiné obchodní aktivity. Právo odvolat souhlas i dalších práv podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů je možno využít v sídle společnosti nebo prostřednictvím emailu sekretarka@karasek.cz . V souvislosti se zpracováním osobních údajů má osoba právo podat stížnost u Úřadu pro ochranu osobních údajů.